lauantaina, maaliskuuta 17, 2012

Kuvan säätelyä.....

.........sumuisen harmaan päivä kuluksi.

17 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Miksiköhän mulla on nyt sellainen "töks töks" vaihe tuohon hommaan. Mietin täällä myös sitä, että pitäisikö päivittää ohjelmat vai jatkaisiko vielä vanhoilla.

Eko kirjoitti...

Hyvin se pelaa uusi Lightroom 4...!
Mulla on se 3.6 - vai mikä son...?
Vanhalla Photoshop CS3 on kuitenkin myös voimissaan - sillä tulee räpellettyä.
Sitten kun tämä 'roomi' tulee suomella (murtheela) otan sen ykkös käyttöön.
Mukava kuva näytöltä...

KooTee kirjoitti...

len ihan tyytyväinen tässä oleviinmuutoksiin. Ei niitä paljoa ole, mutta tuossa oikealla näkyvät kirkkaus ym säädöt ovat monipuilisemmat.
Uusimmassa Digikuva lehdessä näytti olevan tarkemmat esittelyt muutoksista. En tulisi enäöän toimeen ilman LRää! Eipä tule käytettyä enään oikeastaan paljoakaan PSEtä.

Tiitsa kirjoitti...

Ilman LR:ää en tulisi toimeen minäkään ja nyt vaikuttaa siis siltä, että nämä uudistukset parantavat sitä niin paljon, että CS3:kin käy tarpeettomaksi.
Tartteekin tutkia ne tarjoukset tarkemmin :)

Pena kirjoitti...

Minusta näytön laatuun pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, kuin näihin ohjelmistoihin. Digikuvailussa näyttö on yksi tärkeimmistä laitteista. Itse olen säästänyt väärästä päästä ja tihrustelen kuvia satasen littunäytöltä, jota ei voi kalibroida. Teoriassa nykyisillä digikameroilla pitäisi saada aikaiseksi kuva, jota ei muuten tarvitse käsitellä, kuin pienentää nettiin sopivaksi.

Usein käytäntö on kuitenkin toinen ja silloin näitä softia kyllä tarvii ja raw muodossa kuvailtaessa niistä saa kaiken irti, jos vain osaa. ;)

Itselläni on Lightroom 1.4 ja Photoshop CS2, vanhoja versioita, en mä niitäkään osaa käyttää. Jo kauan sitten hankkimaani Lightroomia aloin opetella käyttämään vasta nyt, kun vaihdoin Nikoniin, on se parempi, kuin Nikonin omat softat neffien säätelyyn.

Loppukevennyksenä sanottakoon, että uudet silmälasit tai kaihileikkaus on kova sana +60-vuotiaille valokuvausharrastajille. Silloin huomaa, että mitä ihmeen räpsyjä sitä on tullut ennen otettua. ;)

raija kirjoitti...

Hyvin olen ilman Photoshoppia ja Lightroomia pärjännyt.

KooTee kirjoitti...

Pena, kuvaan kaikki kuvani ainostaan ja vain RAW muodossa joten kuvat on säädettävä. LRällä se käy nopeasti ja varmasti, kun on opetellut itselleen sopivan työnkulun.
Ajan aina kortilta kuvat suoraan LRän kautta ja siinä samassa teen niile käsittelyn, mikäli kuvat menevät esim kuvapankkeuhin myyntiin niin ne säädän jo heti tarkemmin. Tuosta 1.4 LRästä on pitkä matka tämänpäiviseen versioon , kehitystä tapahtunut ;)
Näyttöasiassa ollaan kyllä samaa mieltä, mutta olen ollut yllättävän tyytyväinen tähän Beng littuun.

KooTee kirjoitti...

Rija; Sinulla on kuitenkin kuvankäsittelyohjelma.
Se on sitten sama minkämerkkinen se on pääasia on,että sitä osaa käyttää. Sinä osaat käyttää omaasi erinomaiesti.

raija kirjoitti...

Yksistään kuvankäsittelyn ohjelmat eivät kuvaa tee, siihen tarvitaan hyvä aihe ja hyvä värisilmä.
Ei ollut tarkoitus sekaantua tähän juttuun lainkaan. ;)

KooTee kirjoitti...

Raija; Tottahan se niin on!

En ottanutkaan tuota sekaantumisena, tottakait saa mielipiteensä sanoa. Sehän on tämän kommentoinnin "suola" ja "pippuri"

raija kirjoitti...

Suolaa ja (musta)pippuria tarvitaan joka päivää =D

Mari kirjoitti...

Niin, on kuin toiset puhuisivat puista ja toiset metsästä, kunme, eri ihmiset kuvaamme jpg:nä ja raw:na. Raw-kuva täytyy AINA "kehittää" kuvankäsittelyssä, siitä ei pääse mihinkään.

KooTee on ottanut omakseen tuon valohuoneen, minä räpiköin sen kanssa vain osan säädöistä ja loput Photarissa. Tein nyt vkl päätöksen, "uhrasin" CS5 lisenssin verran ja luultavammin hakkaan päätäni näyttöihini seuraavien kuukausien ajan. Jospa siitä seuraisi se "hyvä puoli", että joudun ostamaan uudet näytöt :-D Kuka tietää.

Joo, eihän näillä muilla vehkeillä tee yhtään mitään, jos näyttö (näytöt) eivät ole kunnossa ja jos niihin ei voi luottaa. Kalibroimattomalla, "sinne päin olevalla" näytöllä usein luulee tekevänsä hienoa jälkeä, mutta säätö meneekin ihan päin kelohonkaa.

Silmälasit omaavana ihmisenä oon kyllä Penan kanssa myös siitä samaa mieltä, että silmälääkärikäynti kerran parissa vuodessa myös parantaa kuvien laatua :-D

Ja toki kaiken takana on myös näkemys ja oma tyyli kuvata. Ilman sitä tuotos on bulkkikamaa.

KooTee kirjoitti...

Mari kirjoittaa asiaa.
Valohuoneen omakseen ottaminen on vielä kaukana sen kaikissa ominaisuuksista, mutta ihan peruskäyttö on jo ihan minulle riittävää ja pikkuhiljaa tulee aina uusiakin asioita esiin.

Silmälasien linssit täytyy myös välillä pestä, se minulta tahtoo unohtua, joten jos kuvat ovat joskus suttuisia niin se johtunee siitä =D

Mari kirjoitti...

Älä vähättele, kyllä sinä osaat valohuonetta enemmän kuin peruskäyttö :-D Ainakin oot mulle korvaamaton tietopankki sen suhteen.

Liplatus kirjoitti...

Kokeilin muuan vuosi sitten Lighroomia koneellani, siihen aikaan kuvasin jonkin verran raw kuvaa.

Mahdollisuuksiahan rawailussa on enempi.
Palasin jpg:n pariin, tuttuun ja turvalliseen.

KooTee kirjoitti...

Niinpä, jokainen taaplaa tyylillään =D

a-kh kirjoitti...

Koirien juoksukilpailut.